Dávkování esenciálních olejů

17.10.2013 12:44

Možná byste rádi začali používat esenciální oleje, ale nevíte jak přesně na to. Důležité je vědět, že pouze levandulový a lavandinový esenciální olej mohou přijít do přímého kontaktu s pokožkou. Všechny ostatní by Vám mohly způsobit podráždění. Vyzkoušeno na vlastní kůži :(

Esenciální olej je vždy nutno ředit, má-li přijít do kontaktu s pokožkou! Doporučené množství na 50ml kvalitního rostlinného oleje (např. mandlového, arganového, z meruňkových pecek nebo panenského olivového) je u výroby masážního oleje pro dospělého člověka 20 - 30 kapek. Pro děti do jednoho roku pouze 1 kapka! Pro děti od 1 do 5 let 2 - 4 kapky, pro děti od 5 do 10 let 6 - 9 kapek a pro děti od 10 do 14 let 9 - 15 kapek. Tato množství opravdu stačí, přestože můžete mít pocit, že vůni esence téměř necítíte. Nezapomínejte, že se během masáže olej vstřebává do těla pokožkou.

Chcete-li si připravit aromaterapeutickou koupel, pak použijte 10ml olejového základu, který obohatíte následujícím množstvím kapek esenciálního oleje. Pro dospělé 5 - 10 kapek, pro děti do 1 roku 1 kapka, pro děti od 1 do 5 let 1-2 kapky, pro děti od 5 do 10 let 2 - 4 kapky a pro děti od 10 do 14 let 4 - 5 kapek. Nikdy nekapejte esenciální olej do vany samostatně. Opravdu si jej předem promíchejte s nosičem, tedy třeba kvalitním slunečnicovým olejem. V zimě, v čase chřipek a nachlazení, se nám doma jako léčba i prevence osvědčil koupelový olej s borovicovým esenciálním olejem. I dětem příjemně voní a uvolňované silice dobře pročistí dýchací cesty. Teplá voda účinek jen zesiluje.

Jednou jsem byla u tety a celý dům krásně voněl. To kouzlo způsobila aromalampa umístěná dole pod schodištěm. Teplý vzduch vynášel vůni až do horních pater. Běžně do vody v misce aromalampy postačí 4 - 5 kapek, v závislosti na velikosti místnosti, na schodiště bych dala klidně dvojnásobek. Důležité je, aby intenzita vůně byla všem obyvatelům příjemná. A samozřejmě nezapomeňte hlídat, zda se neodpařila všechna voda, aby se olejíček nepřipekl. 

Tolik k základním pravidlům použití esenciálních olejů doma. Máte-li dotazy, prosím, napište mi.