Levandule lékařská

18.09.2013 12:24

Lavandula angustifolia, syn. Lavandula officinalis

Patří do čeledi Hluchavkovité (Lamiaceae) a pochází ze západního Středomoří. Zde se jí také, na suchých písčitých půdách, pod žhavým jižním sluncem nejlépe daří. Zde její silice dosahují své nejlepší kvality. V optimálních podmínkách tento vytrvalý, stálezelený polokeř dosahuje výšky kolem 90 až 100 cm. Jeho kořen je kůlovitý a sahá velmi hluboko, což je pochopitelné vzhledem k suchému stanovišti, kde roste. 

Květy levandule jsou uspořádány v lichopřeslenech do protáhlého klasu a jejich vůně láká včely po celé léto. Nejbohatšího květu dosahuje v červenci a srpnu, kdy se také sklízí. Ale nejen včely si oblíbily tyto modrofialové kvítky. Pro mnoho z nás se levandule stala přímo vášní! Mně osobně před třemi lety inspirovala k otevření e-shopu, do kterého dovážím zboží od výrobce z Provence. Tedy z míst, kde se levandule již tradičně a s úspěchem pěstuje po dlouhá léta. Ale zpět k anatomii této voňavé rostlinky. Aromatické jsou i její šedozelené úzké listy, které jsou 2-6 cm dlouhé, na stonku vstřícně posazené. Tvar mají čárkovitě kopinatý a v mládí jsou šedě plstnaté, později chloupky ztrácí. Po odkvětu se objevují drobné plody - hnědé lesklé tvrdky. Po čtyřech v každém květu.

Rod Lavandula zahrnuje přibližně 20 druhů, které se vyskytují od Kanárských ostrovů až po Přední Indii. Samozřejmě ji můžeme s úspěchem pěstovat i u nás, ale protože je to rostlinka poměrně choulostivá, musíme jí věnovat v zimě náležitou péči a vybrat vhodné stanoviště. Za ostatní druhy můžeme uvést např. Lavandula stoechas a Lavandula latifolia, z nichž se rovněž získávají silice.

Ne všechny odrůdy levandule mají fialovou barvu. Lavandula angustifolia ´Alba´ má květy bílé a dorůstá do výšky 60cm. Dalším ozvláštněním Vašeho záhonu může být růžově kvetoucí L. angustifolia ´Lady Ann´ dorůstající pouhých 45cm nebo jiná růžová ´Little Lottie´. Zatoužíte-li po purpurovém květu, hledejte v zahradnictví odrůdu ´Swampy´. Mně osobně se velice líbí fialový odstín odrůdy ´Hidcote Superior´. Je rovněž menšího vzrůstu, okolo 40cm. V kombinaci s růžovou plazivou růží určitě nádherně vynikne. Např. ´Pink the Fairy´. Mně se vůbec líbí kombinace levandule a růžových růží. Navíc je pro růže výhodná, protože levandule odpuzuje mšice.

O pěstování a také využití levandule si povíme v dalších příspěvcích.