Levandule ze semínek

26.10.2013 11:12

Letos jsem udělala experiment. Koupila jsem si sáček levandulových semínek a začátkem března jsem je vysela do květináčů. Říkala jsem si, že zkusím, jestli dokáži vypěstovat na své lodžii rostlinky úplně od začátku. Jasně, mohla jsem si koupit hotové krásné a kvetoucí rostliny :) Ale tohle byla větší výzva. Vzala jsem substrát z IKEA a namočila kus. Prodávají takové slisované kostky, které hodně nasáknou vodu. Jenže ji také špatně drží, takže je vhodné ten substrát smíchat s běžnou zahradní zemí. Můžete přidat i trochu písku, to levanduli vyhovuje. Asi po dvou týdnech začaly lézt první klíčky. Musím uznat, že klíčivost semen byla výborná, vzešly téměř všechny. Opatrně jsem je zalévala a čekala na teplé počasí, abych je mohla dát ven. To se mi podařilo až koncem května. Omezení květináčem a občasný přísušek v horkém létě a na rozpálené lodžii, obrácené k jihu, levanduli rozhodně nevadily. I když v nejteplejších dnech jsem musela zalévat obden.

Letos samozřejmě moje nové rostlinky nevykvetly, ale mám několik květináčů nádherných keříků na příští rok. Jedno ilustrační foto najdete ve fotogalerii. Nyní musím vymyslet jak je nejlépe přezimovat. Květináč při velkém mrazu promrzne. Takže mám několik možností. Třeba bych mohla květináče obalit vrstvou juty, ale musela by být opravdu velká. Jako schůdnější se mi jeví zapuštění do velkého truhlíku po balkonových rajčátkách. Zemina okolo bude lepší izolace. A samozřejmě nesmím zapomenout občas zalévat. Mnoho lidí mi najaře říká jak jim to či ono přes zimu zmrzlo. Pravda je však často taková, že rostlinky uschly. Pokud není substrát zmrzlý na kámen, nějaké pochody, i když v omezené míře, přeci jen probíhají. I zimní sluníčko způsobuje mírné vypařování. Takže když je takový pěkný slunečný zimní den, vezmu vlažnou vodu a zalévám. Další možností, kterou možná máte, možná ne, je zapuštění květináče do země v nějaké zahradě. Třeba na chalupě nebo u babičky. Zde bych ještě doporučila vybrat chráněné místo a rostlinky překrýt chvojím, přeci jen jsou trochu choulostivé.

Doufám, že jsem vás inspirovala a třeba zjara zkusíte vlastní pěstování. Ani v bytě nemusíte být o vaši milovanou rostlinku, která za letních večerů tak krásně voní, ochuzeni.

Pokračování najaře.... :)