Pro klidný spánek

29.12.2013 09:55

Přes vánoce jsem se s psaním trochu odmlčela. Ale znáte to sami... úklid, výzdoba, pečení, dárečky... :-) A také předvánoční shon v e-shopu, za který jsem moc vděčná. Věřím, že voňavé dárečky udělaly všem radost.

Jenže zima, to nejsou jen vánoce, je to dlouhé období, kdy se nám nechce moc ven a trávíme hodně času doma. A přemýšlíme. A někdy nám ta hlava ne a ne vypnout. Znáte to? Já rozhodně ano a proto jsem začala hledat přírodní návody jak usnout dříve a spát klidně. Kromě osvědčených záležitostí jako je teplá koupel před spaním, jsem nalezla také masáž nohou. Při této masáži se totiž přirozeně přenáší pozornost k nejspodnější části našeho těla a tudíž se odpoutává od hlavy. Masáž nohou je velmi příjemná, pokud Vám ji udělá partner, ale není-li zrovna po ruce, můžete si pomoci sami. A to dokonce i bez větší námahy a ohýbání. Nejjednodušší automasáž totiž můžete provádět třením jednoho chodidla o druhé, o nárt a kolem kotníku. Celou proceduru usnadní nanesení menšího množství masážního oleje. Můžete si vybrat nějaký hotový a nebo si namíchat vlastní "spací" směs. Pro tu mohu doporučit olej z hroznových jadérek a mandlový olej. Ty pak obohaťte o některé esenciální oleje. Především levandulový. Ale vhodný je i hřemánkový, neroli, bergamot, citron, šalvěj či majoránka. Poměr by měl být přibližně tento: 25 ml oleje z jadérek hroznů, 25 ml mandlového oleje, 15 kapek levandulového es. oleje, 15 kapek heřmánkového es. oleje. Budete-li přidávat i další esenciální oleje, pak vždy uberte adekvátní počet kapek levandule či heřmánku. Chcete-li, můžete celou směs, ještě před přidáním esenciálních olejů, obohatit o růžovou vodu - 10 ml.

Máme-li olej připravený, můžeme začít se samotnou masáží. Pohodlně se posadíme a nohy si podložíme ručníkem. Olej naneseme buď přímo na nárt masírované nohy nebo na kousek látky, který na nárt přiložíme. Druhou nohou, chodidlem, vetřeme všechen olej a pak začneme masírovat patou. Již bez hadříku. Začínáme masáží prstů shora. Poté se přesuneme stejnou patou k vnitřní straně kotníku a postupně promasírujeme celou kotníkovou oblast. Když máme patou promasírováno, celou proceduru ještě zopakujeme prsty. A poté se přesuneme na vnější stranu kotníku tak, že podsuneme masírující nohu za patou nohy masírované. Celý postup zopakujeme i na druhé noze. Masáž zakončíme třením obou chodidel o sebe. Pokud máte čsa a chuť, můžete pak zavřít oči a ještě několik minut relaxovat. Poté se co nejdříve uložte ke spánku.

Sladké sny....